Північна красуня - біла куріпка

Одна з найвідоміших птахів Північної півкулі - біла куріпка. Давайте дізнаємося, як виглядає цей птах і чим харчується в різні пори року.

Зовнішній вигляд

Біла куріпка в середньому важить близько 700 грам. У зимовий час і при достатній кількості корму вага може збільшуватися. Самці завжди більші за самок. Середня довжина тіла доходить до 38 см. Цікавою особливістю птиці є зміна оперення сезонний або диморфізм. Така властивість дозволяє куріпки бути непомітною на тлі навколишнього рослинності.

У зимовий період біла куріпка має повністю біле забарвлення, крім хвостових зовнішніх пір'я, які можуть бути пофарбовані в чорний колір. Ноги у птаха волохаті, вкриті безліччю коротких тонких пір'я. Весняний забарвлення самців біло-цегляний або біло-коричневий з яскраво-червоними бровами. Крім того, можливий хвилястий малюнок або жовтуваті плями на оперенні. При цьому тулуб зберігає білий колір. На фото вище, можна побачити забарвлення птиці навесні.

Самка дрібніше самця і забарвлення змінює раніше нього. Крім того, відтінок її влітку світліший. Так мисливці і спостерігачі можуть розрізнити, хто перед ними. Взимку птах дуже красива, цей чарівний ефект підсилює велику кількість пуху і більш довге пір'я в хвості і крилах. У білому пір'ї відсутній пігмент, а в порожнистої частини є повітря. Тому таке забарвлення грає ще й роль захисту від холоду.

Великі й малі хижаки, а також хижі пернаті Тайги не можуть відразу розглянути птицю на снігу, тому її шанси на виживання взимку дуже великі. Тундрова куріпка линяє тричі протягом року. До зими на пальцях птиці відростають плоскі і довгі кігті. Вони дозволяють утримуватися на пухкому снігу, а також рити ямки, в яких можна відпочити. У літню пору пальці лисіють, а кігті значно коротшають.

Кричить куріпка полярна дзвінко і різко, самець в шлюбний період видає специфічний пташиний регіт і б'є крилами. В цілому це негаласливим птах. Така особливість пов'язана з постійною наявністю тундрових хижаків і спокійним природним характером. На наступній картинці перната зображена в літньому забарвленні.

Харчування птиці в природі

Куріпка полярна в природному середовищі завжди знайде, чим поживитися. У літній період її раціон дуже різноманітний. Харчується птах в основному на мохових лісових болотах. Також шукає корм поблизу берегів на зарослих верболозом приозерних територіях. Болотяна місцевість багата їжею для птиці і взимку, і влітку. Улюблене дерево куріпки - карликова береза ​​або верболіз, густі кущі і місця зростання тундрових ягід.

На фото наданому нижче, можна спостерігати, як дорослий самець шукає собі їжу на болоті. Плоди з чагарників, а також тундрові види ягід - основний раціон птиці цього виду. З метою безпеки куріпки тримаються ближче до землі і літають дуже рідко. Через суворість клімату близько 9 місяців в році живе, зберігаючи зимовий забарвлення і риє снігові нори, щоб шукати їжу у поверхні землі. Там же, в норах, ховається від хижаків.

Частка кормів тваринного походження в раціоні куріпки дуже мала - близько 3%. До цього числа входять жуки, личинки, черв'яки, павуки, мухи і комарі, в основному з'являються в тайзі і тундрі навесні. Улюблені ягоди: чорниця, морошка, брусниця, журавлина, лохина, глід та інші. Крім того, птахи охоче клюють різні дрібні гілки, обгризаючи кору.

Через таку особливість харчування їх м'ясо може злегка гірчити, особливо якщо птах було подстрелена в кінці зими або на початку весни. Щоб прибрати гіркоту, тушки зазвичай вимочують близько доби в холодній чистій воді. При відсутності ягід куріпка може харчуватися також молодими пагонами берези, верби, осики, ялини. Вся ця рослинність також може викликати гіркоту м'яса, проте знавці дичини стверджують, що в цьому є свій шарм.

До речі, в шлунку птаха може міститися деяка кількість дрібних камінчиків. Куріпки навмисно ковтають їх, щоб груба їжа перетиралася швидше. Взимку пернатим в Тундрі доводиться несолодко. Сніг вкриває практично всю їстівну частину флори, тому вони риють ходи в заметах, щоб дістатися до корми. Щоб прогодуватися, кочують в тепліші регіони, наприклад, ближче до лісів, де не так багато снігу.

Харчування пташенят є їх особистим завданням. Батьки молодняк практично не вигодовують, хіба що до моменту обсихання. Потім пташеня сам жваво бігає по болотах, вишукуючи їстівне.

Загрузка...

Дивіться відео: The Big Year (Жовтень 2019).

Загрузка...

Загрузка...

Популярні Категорії