Кликун - один з найкрасивіших існуючих видів лебедів

Pin
Send
Share
Send
Send


Красиві птиці лебеді налічують сім видів. Одним з представників цього сімейства є лебідь-кликун, фото якого можна зустріти в будь-яких сучасних джерелах. Давайте дізнаємося разом, що це за птах.

опис породи

Представник даного виду належить до великих птахам. Природним середовищем її проживання є все північне узбережжя Каспійського моря, Камчатка, Ісландія, Японія і навіть Шотландія. Зустріти цього красеня можна в теплу пору року, а ось з настанням холоду, кликун відлітає в теплі регіони.

Однак не так-то просто зігнати кликуна з насидженого місця. Він до останнього не відлітає, чекаючи перших заморозків. Зимувати лебеді-кликуни відправляються в середню смугу Сибіру, ​​Південно-Східну Азію, північну частину Середзем'я. Переміщаються з місця зимівлі і до неї желтоклювая красені малими групами. Іноді можуть летіти поодинці. Висота польоту у них дуже велика, як в світлий час доби, так і вночі.

Улюблене місце проживання кликунів - великі озера, відкриті, але густо зарослі біля берегів очеретом або іншими видами рослинності. На узбережжях моря також можна застати лебедів, як і в чагарникової частини тундри або озер в глибині лісу. Якщо не існує загрози гнізда, можуть вити їх поблизу людського житла, на ставках і невеликих водоймах. Линька проходить два рази на рік: влітку і в кінці осені або взимку.

Зовнішній вигляд

Лебідь-кликун має прекрасний, благородний сніжно-біле забарвлення з характерним, жовтим біля основи дзьобом. Шия у птахів довга, пряма. Задня частина корпусу під воду занурюється менше, ніж передня. Голова і дзьоб займають горизонтальне положення. Крила щільно прилягають до боків, а спина трохи випуклої форми. Швидкість плавання кликунів повільна при відсутності небезпеки.

Дзьоб у птаха яскраво-жовтий (лимонний) з чорним наконечником, проте у молодих лебедят він сірий. Пташенята мають сіруватий забарвлення, біліючи в міру дорослішання. Прекрасно ілюструє красу кликуна фото, надане нижче. Лебідь граціозно розсікає воду, не поспішаючи виглядаючи під її поверхнею дрібних комах або безхребетних.

Вага дорослої особини доходить до 10 кг, самки трохи дрібніше самців. Для того, щоб злетіти, птиці необхідно відштовхнутися від води крилами, це виражається у вигляді частих ударів. Потім кликун відштовхується лапами від води і злітає. Летить він швидко, зрідка змахуючи крилами. Голос класичний, з книжковим "Ганг", в польоті мінливий на "гонг-гоу". Якщо птицю розлютити, вона починає шипіти або пищати, видаючи тонкі "кліки".

Розмноження і потомство

Статевозрілими кликуни стають у віці 4 років. Пари формуються в період зимівлі, найчастіше на тривалий час, а іноді і на все життя. Партнера лебідь змінює тільки в тому випадку, коли гине другий. Парами птахи з'являються і в місцях гніздування, самка і самець тримаються поруч або на невеликій відстані один від одного.

Самка сама будує гніздо, самець не допомагає їй в цьому. Як тільки будівництво закінчено, самка відкладає яйця. Відбувається це в період травень-червень. У кладці міститься до 7 яєць жовтуватого або сіруватого відтінку, іноді з відливом. Середня вага яйця доходить до 36 грам. Самець завзято оберігає гніздо, голосом попереджаючи свою партнерку про небезпеку. Яйця висиджують близько 40 днів.

У різних регіонах пташенята можуть з'являтися з різним інтервалом часу - від середини травня в південних до першої половини липня в північних областях. З самого першого дня лебедята добувають собі корм самі, проте батьки перебувають поблизу і захищають пташенят. До кінця липня молодняк набирає у вазі, стає впевненим, а батьки навчають пташенят польоту. Найчастіше восени на зимівлю молоді птахи відлітають разом з батьками. Ще раз більш детально, ви можете подивитися пташенят на фото, яке дозволяє оцінити контраст між забарвленням дорослої особини і молодняка.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Популярні Категорії